logo

Найближча аптека:Аптека №31, Київ, просп. Науки, 4

Гаряча лінія 044 407-90-90

“Доступні ліки”: потрібен реєстр ліків та розпорядник коштів

В інтерв'ю ТРК “Київ” генеральний директор КП “Фармація” Руслан Світлий зазначив, що як тільки буде напрацьована необхідна нормативна база, соціально орієнтована “Фармація” обов'язково братиме участь в урядовій програмі “Доступні ліки”, адже саме на комунальних аптеках лежить відповідальність за фармацевтичну безпеку столиці.


- На сьогоднішній день, поки немає реєстру торгових назв лікарських засобів, які будуть відпускатися хворим на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет ІІ типу та бронхіальну астму, немає можливості відпускати рецептурні препарати за програмою “Доступні ліки”. Як тільки такий реєстр з'явиться, ми проведемо закупівлю необхідного асортименту лікарських засобів і зможемо відпускати ліки за цією програмою.

КП “Фармація”, як одна з найбільш розгалужених аптечних мереж міста Києва, для участі в програмі “Доступні ліки” надає 54 аптеки, які вже мають досвід відпуску ліків за пільговими рецептами. У цих аптеках є досвідчений персонал, відповідне програмне забезпечення та комфортні умови для пацієнтів.

Нині Міністерство охорони здоров'я напрацювало необхідні документи, є відповідні інструкції для лікувально-профілактичних закладів, але поки що немає необхідних інструкцій для аптек. До 3-4 квітня Міністерство охорони здоров'я обіцяє надати аптечним мережам, які братимуть участь у програмі реімбурсації, реєстри лікарських засобів із зазначенням торговельних назв лікарських препаратів, відпускних цін і т.д.

Як я вже казав, КП “Фармація” — підприємство соціально орієнтоване. Звичайно, що програма “Доступні ліки” покликана забезпечити життєво необхідними ліками найменш захищені верстви населення. І соціальна складова нашого підприємства вимагає від нас брати участь у таких програмах, навіть незважаючи на те, що нам доведеться тримати в аптеках величезну кількість ліків, незважаючи на інші можливі ризики. Крім того, ще ж має бути визначений і затверджений органами місцевого самоврядування розпорядник коштів, на якого МОЗ буде покладено зобов'язання щодо відшкодування вартості ліків за програмою реімбурсації.

Препарати, які увійдуть до реєстру МОЗ за програмою “Доступні ліки”, матимуть жорстко фіксовану ціну, решту ліків — і ті, ціна на які регулюється державою, і ті, що мають вільне ціноутворення, — можна буде придбати у вільному продажу.

“Доступні ліки” — це дуже серйозна програма, яка потребує тривалої підготовки. Варто зазначити, що столиця має безпрецедентний досвід у забезпеченні населення ліками. У місті Києві протягом 25 років діє урядова програма забезпечення населення ліками: відповідно до Постанови КМУ №1303 від 17.08.1998 р. пацієнти столичних лікувально-профілактичних закладів отримують ліки безоплатно за рахунок місцевого бюджету. Це велика група пільгових категорій населення, а також величезна кількість людей із різними захворюваннями, які у разі амбулаторного лікування отримують всі необхідні ліки за пільговими рецептами безкоштовно або за половину вартості відповідно до цієї Постанови. І наша мережа протягом всього часу дії цієї Постанови брала участь у відпуску ліків за пільговими рецептами. Тож ми, як і наші пацієнти, маємо надію, що незабаром будуть допрацьовані необхідні документи, і програма “Доступні ліки” запрацює.