logo

Найближча аптека:Аптека №31, Київ, просп. Науки, 4

Гаряча лінія 044 407-90-90

Європейський досвід у державних закупівлях

Минулий рік став знаковим для системи охорони здоров'я Києва: це був перший рік поставок ліків, закуплених за рамковими угодами. Безпрецедентні переваги таких закупівель вже дали суттєву економію бюджетних коштів, але разом з тим вони виявили цілий прошарок невдоволених повним контролем за використанням державних грошей. Наче морська піна після шторму, почали спливати різноманітні спекулятивні зауваження щодо державних закупівель за рамковими угодами. Тож назріла необхідність прояснити їх суть.


Проведення державних закупівель через укладання рамкових угод — це один з найбільш ефективних механізмів проведення торгів у багатьох розвинених країнах світу. Особливого поширення практика укладання рамкових угод для проведення державних закупівель набула в країнах-членах Євросоюзу після фінансово-економічної кризи. Це пояснюється зростанням потреби контролю публічних фінансів і витрат,оскільки за рамковими угодами торги проводяться за об'єднаними однотипними закупівлями.

В Україні нормативно-правова база, яка регулює рамкові угоди на державну закупівлю ліків, була створена на основі досвіду Австрії. Це поширена практика в цій країні, оскільки рамкові угоди дозволяють суттєво заощаджувати державні кошти, нарощуючи збут медпрепаратів виробниками та постачальниками. При цьому значно мінімізуються ризики, адже рамкова угода передбачає тривалу співпрацю. Це також дозволяє досягти оптимального рівня цін на товари та послуги, зменшити кількість процедур закупівель, зробити їх більш зручними та ефективними.

Закупівлі за рамковими угодами дають можливість провести торги майже удвічі швидше, ніж це можна зробити через систему “Прозорро” (10 днів проти майже місяця), і суттєво скоротити пов'язані із закупівлями витрати, оскільки рамкова угода укладається на досить таки тривалий термін з фіксованою ціною, яку постачальник не може збільшувати за власним бажанням.

Ще одна перевага рамкових угод — там немає одного переможця. Це створює конкурентні умови та запобігає проявам корупції. Генеральний замовник в інтересах кількох лікувальних закладів укладає угоду з кількома переможцями торгів на великий перелік товарів — на кожну групу однотипних товарів укладається окремий договір. І коли деякі ЗМІ кажуть, що за рамковими угодами закуплено ліки в одного постачальника втричі дорожче ринку — вони не просто подають неправдиву інформацію, а свідомо перекручують факти, створюючи сенсацію на голому місці.

Справа в тому, що положення про проведення державних закупівель через рамкові угоди виключає будь-які спекуляції з ціною, адже ціни не можуть бути вищі від офіційно зареєстрованих на сайті Міністерства охорони здоров'я. Тобто, ціни в пропозиціях учасників торгів взяті з реєстру МОЗ. Рамкова угода укладається на один чи на кілька років з фіксованою ціною. Однак поставки ліків проводяться за значно нижчою ціною, яка діє в мережі постачальника на день поставки. Це — суть рамкової угоди, яка дає можливість передбачити в бюджеті кошти на ліки, зважаючи на коливання курсу гривні та кон'юнктуру ринку. Якщо ж закладені ризики не реалізувалися, досягається економія коштів, які можна спрямувати на інші цілі.

Тобто, ціни за рамковими угодами — це ціни, внесені до реєстру МОЗ. Так, дійсно, в деяких аптеках роздрібна ціна на ці препарати може бути нижча. І якби ці аптеки взяли участь у торгах — вони б мали можливість їх виграти, адже участь у торгах можуть взяти всі постачальники. Але чомусь вони зі своєю пропозицією на торги за рамковими угодами не вийшли.

Аналізуючи будь-яку інформацію, потрібно дивитись на кілька моментів: хто говорить і про що саме йдеться; за яким каналом (хто є власником медіа); і найголовніше - з якою метою. Якщо розглянути останнє питання більш детально, то стає зрозумілим, що рамкові угоди вигідні не всім. Так, вони вигідні державі, яка може контролювати використання своїх коштів. Так, вони вигідні виробникам, бо вони мають свій збут. Так, вони вигідні постачальникам, які протягом тривалого часу мають замовлення своїх товарів та послуг. А от деяким розпорядникам бюджетних коштів, вочевидь, дуже хотілося б зменшити контроль з боку органів місцевого самоврядування. Проте рамкові угоди такої можливості не дають...

Так вже склалося в українських лікувально-профілактичних закладах, що ще з часів СРСР всі закупівлі лікарських засобів проводилися під повним контролем головного лікаря. Місцевий бюджет виділяє кошти на охорону здоров'я населення, передає їх на рахунок розпорядника — лікарні чи поліклініки, а той вже на власний розсуд ці кошти використовує. Такий спосіб використання бюджетних коштів створював спокусу скористатися можливістю для власного збагачення, адже перед розпорядником коштів відкривалися широкі можливості для створення схеми для відмивання коштів саме на закупівлі ліків. Закупівля проводилася, а постачальник надавав лише частину товару, непоставлені ліки досить легко списувалися, а “зекономлені” таким чином кошти осідали в чиїхось кишенях. В результаті пацієнт не отримує закуплених державою ліків, і змушений купувати їх у лікарняній аптеці. Остання ж нерідко прямо або опосередковано належить головному лікарю...

Саме аби перекрити будь-які можливості для подібних зловживань Київська міська державна адміністрація у 2015 році запровадила в столиці державні закупівлі ліків за рамковими угодами. Це збільшило контроль КМДА за використанням бюджетних коштів, зросло фінансування медицини в столиці, лікувальні заклади вчасно та в повному обсязі отримують необхідні препарати. Однак що більший контроль за використанням коштів — то більший спротив з боку тих, хто роками жив за рахунок тіньових схем.

Насправді у випадку державних закупівель за рамковими угодами сенсацією є їх безпрецедентні переваги не лише для держави та органів місцевого самоврядування, які можуть суттєво зекономити бюджетні кошти та простежити за їх використанням, але й для лікувального закладу, який у стислі терміни отримує всю номенклатуру необхідних препаратів та засобів медичного призначення, і, що найголовніше, - для пацієнтів, які вчасно отримують ліки перевіреної якості. Саме тому досвід Києва у проведенні державних закупівель ліків за рамковими угодами нині прагнуть перейняти інші міста України.