logo

Найближча аптека:Аптека №31, Київ, просп. Науки, 4

Гаряча лінія 044 407-90-90

Повернення ліків з 1 січня: що пропонує новий Закон

Нещодавно у ЗМІ з'явилася інформація про нові можливості в поверненні придбаних в аптеках ліків, які відкриває споживачам новий закон. Йдеться про Закон України від 23.11.2018 р. №2628-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів». Про деталі нововведень та як вони будуть застосовуватись в реальному секторі генеральний директор КП “Фармація” Руслан Світлий розповів в інтерв'ю телеканалу ЗІК.


Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» набуває чинності з 1 січня 2019 року. Якщо уважно прочитати текст Закону, то там чітко визначено, що людина може повернути лікарський препарат чи виріб медичного призначення тільки тоді, якщо він виявився неякісним. Але як пересічний громадянин може визначити якісний препарат чи ні, якщо фармацевт-провізор, який має спеціальну освіту, не може цього зробити візуально чи в інший спосіб. Це можна зробити виключно за допомогою експертизи у лабораторних умовах.

Поки що інформація, яка пройшла у деяких ЗМІ щодо нововведень, які пропонує Закон №2628, дезінформує населення. Зміни не передбачають можливостей повернення в аптеку препарату, який вже відкрили, почали приймати, але щось не сподобалося — смак, запах тощо. Аптека — це заклад охорони здоров'я, це ліцензований суб'єкт галузі — вона отримує відповідну ліцензію для роботи з лікарськими засобами. Адже це група товарів, які потребують особливих умов зберігання, транспортування, відпуску. Це і температурний режим, і вологість і т.ін. І це нонсенс, щоб людина придбала ліки, поклала їх десь на підвіконні, коли їх потрібно зберігати в холодильнику, а потім принесла в аптеку, щоб їх повернути. Так, упаковка не порушена, але ж порушено умови зберігання, і ці ліки вже не можна вживати: у кращому випадку вони не допоможуть, у гіршому — зашкодять. Тому для того, аби повернути вже придбані ліки в аптеку, споживач має довести, що лікарський засіб неякісний, тобто, що він не відповідає вимогам, встановленим виробником.

Законом насправді чітко визначений механізм повернення ліків: якщо людина прийшла в аптеку, і в неї виникла підозра щодо якості лікарського засобу, провізор може надати сертифікат на цю партію. Якщо серія та номер партії збігаються на зовнішній та внутрішній упаковці із вказаними у сертифікаті, тоді жодних сумнівів у якості препарату бути не може. Якщо ж у пацієнта залишаються сумніви щодо цього препарату, він може звернутися до Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками, яка є державним регулятором, зі скаргою або замовити експертизу. Вартість такої експертизи сплачує замовник, причому ця послуга не з дешевих. Взагалі ж в аптеках є сертифікати якості на всі групи товарів, і ці сертифікати підтверджують якість ліків в тому числі.

Закон № 2628 вносить зміни в ст. 8 «Права споживача у разі придбання ним товару неналежної якості» Закону України «Про захист прав споживачів». Зміни дозволяють споживачу висувати вимоги до продавця (виробника) стосовно придбаних ним лікарських засобів та медичних виробів, однак лише у випадку їх неналежної якості та після пред’явлення споживачем фіскального чека на придбання лікарських засобів чи медичних виробів. Споживач у разі придбання товару неналежної якості може вимагати повернення сплаченої за товар грошової суми або вимагати заміни товару на такий самий з числа наявних у продавця  (виробника).

З виробами медичного призначення дещо простіше: там якщо товар невідповідної якості, це видно. І механізм повернення та обміну таких товарів чітко визначений у Законі, в тому числі і можливість для покупця звернутися до Служби захисту прав споживачів зі скаргою та відстоювати свої права у визначений законом спосіб.

Отже, норма нового Закону про можливість повернення ліків фактично нічого не змінює, а є уточнювальною і стосується документів, які дають можливість повертати придбані товари неналежної якості, в тому числі лікарські засоби і медичні вироби у межах терміну придатності.