logo

Найближча аптека:Аптека №31, Київ, просп. Науки, 4

Гаряча лінія 044 407-90-90

Зауваження до програми реімбурсації

Менше ніж за місяць дії урядової програми “Доступні ліки” аптеки КП “Фармація” відпустили населенню ліків за понад 48 тисячами рецептів. У процесі роботи комунальної аптечної мережі за цією програмою почали виявлятися певні недоліки, які потребують коригування. Про це генеральний директор підприємства Руслан Світлий зазначив в інтерв'ю телеканалу “ЗІК”.




— Одним із головних недоліків цієї програми є асортимент препаратів. Якщо говорити про ліки від гіпертонії, яких у переліку програми “Доступні ліки” понад 50%, то це переважно дешеві лікарські засоби вітчизняного виробництва. До 2015 року працювала програма по гіпертонії, і там були препарати, якими люди продовжили лікуватися за власні кошти по закінченні її дії. Тепер, коли хворі прийшли за цими ліками, вони їх не отримали, тому що їх у нинішньому переліку немає. Хоча ті лікарські засоби іноземного виробництва теж потрапляли у референтну ціну. Тобто, людина довгий час лікувалася одним препаратом, який їй підібрав лікар, і який їй найкраще допомагав, але отримати його за урядовою програмою вона не зможе.

Другий недолік — це те, що проведена інформаційна кампанія сформувала у населення стійке переконання, що всі ліки за урядовою програмою будуть відпускатися безоплатно. І от уявіть собі ситуацію. Бабуся (а це — соціальний сектор) прийшла до аптеки з рецептом. Провізор повинен проконсультувати її щодо препаратів із вказаною в рецепті діючою речовиною, розміру доплати і т.д. Далі потрібно внести цей рецепт до бази даних, відпустити ліки, прийняти чи не прийняти гроші. Цей процес займає як мінімум 5 хвилин на одну людину. Це створює чергу. І ця бабуся, вистоявши годину у черзі, дізнається, що їй потрібно ще щось доплатити, а вона гроші із собою не брала, бо по телевізору почула, що ліки — безкоштовні. І це спричиняє величезну хвилю негативу. При цьому майже 90% ліків у переліку програми “Доступні ліки” — це засоби, за які мають доплачувати пацієнти: 134 препарати зі 157. При цьому є ліки за 300 гривень, які відпускаються без доплати з боку пацієнта, але є багато недорогих препаратів, за які потрібно доплатити. Однак, це рішення Міністерства охорони здоров'я, реєстр лікарських засобів був складений МОЗ, і не аптеки вирішують, за що потрібно доплатити, а за що — ні. Прикро, що люди цього не розуміють.

Ліки в аптеках вибирають дуже швидко, тому постійно виникає дефектура. До того ж, постачальники не встигають завозити ліки за нашим замовленням. Щодня ми відпускаємо понад 3 тисячі рецептів, переважно це — ліки від гіпертонії. Звичайно, що вистояти в черзі до лікаря, а потім ще стільки ж в аптеці, щоб зекономити 10-20 гривень, — це не надто привабливо для хворих. І це те, над чим потрібно працювати, що потрібно вдосконалити у цій програмі. Не менш важливо зробити її фінансово привабливішою і для аптек.