logo

Найближча аптека:Аптека №31, Київ, просп. Науки, 4

Гаряча лінія 044 407-90-90

Експертна думка щодо вартості лікування


Генеральний директор КП “Фармація” Руслан Світлий взяв участь у засіданні експертів — лікарів та фармацевтів, представників громадськості Києва щодо вартості лікування найбільш поширених захворювань для українців у 2017 році.

Засідання відбулося у прес-центрі ІА “ЛІГАБізнесІнформ” у форматі круглого столу. Як зазначили учасники заходу, сегмент генеричних лікарських засобів у Європі та США — один з найбільш конкурентних. Фармацевтичний ринок України сьогодні оперує понад 13 тисячами лікарських засобів, при цьому більше 90% з них — це генерики і так звані традиційні препарати (такі як лікарські трави тощо). При цьому, на жаль, українські лікарі та фармацевти до ефективності вітчизняних та генеричних ліків ставляться дещо упереджено, хоча генерики мають у своєму складі ті ж діючі речовини, що й оригінальні лікарські засоби.

Учасники круглого столу провели ретельний порівняльний аналіз вартості основних фармацевтичних препаратів для лікування гіпертонії І, ІІ стадії, цукрового діабету ІІ типу легкої та середньої форми. Результат дослідження виявив, що вартість однакових по формі випуску та дозуванню генеричних препаратів суттєво нижча у соціальній аптечній мережі КП “Фармація”. Різниця склала 35-40% на стандартний пакет ліків вітчизняного виробництва для лікування гіпертонії та цукрового діабету без ускладнень.

Генеральний директор КП “Фармація”Руслан Світлий зазначив, що така різниця вартості ліків у мережі комунальних аптек підприємства пояснюється соціальним проектом “Фармації” для киян.

“Ми ще у 2012 році започаткували проект реалізації соціально важливих ліків киянам за спеціальною ціною. Що це означає? Це означає відпуск без націнки 211 лікарських засобів в аптеках нашої мережі. Усвідомлюючи соціальну відповідальність, КП “Фармація” таким чином дбає про здоров'я киян, особливо соціально незахищених верств населення. І ми дійсно відпускаємо ці ліки за найнижчими в Києві цінами”, - повідомив Руслан Світлий. Він також зауважив, що протягом 2016 року за цією соціальною програмою в аптеках мережі КП “Фармація”було реалізовано близько 1 мільйона упаковок препаратів, в тому числі і від таких захворювань, як гіпертонія та цукровий діабет.

Також Руслан Світлий зазначив, що з наступного року проект відпуску ліків за спеціальною ціною буде розширено. Для цього комунальне підприємство проводить опитування споживачів — на разі в аптеках мережі відвідувачі вже заповнили близько 30 тисяч анкет, в яких вказали, які лікарські засоби вони б хотіли купувати за спеціальною ціною.

“Після завершення опитування ми також попросимо експертів, в тому числі лікарів та фармацевтів, висловити свою думку щодо найменувань ліків, які увійдуть в новий перелік. Нині ми плануємо, що це буде 300 найменувань, з яких буде 200 лікарських засобів, 50 супутніх препаратів (вітаміни, препарати комфорту і т.ін.) та 50 — сезонних”, - сказав генеральний директор КП “Фармація”.

Підсумовуючи роботу круглого столу, експерти наголосили, що використання генеричних лікарських засобів може значно знизити фінансове навантаження на пацієнтів, особливо це стосується життєво важливих ліків. Але водночас вони підкреслили, що надзвичайно важливо покращити ставлення лікаря та самого пацієнта до генериків. Для цього потрібно проводити інформаційну роботу та ініціювати зміни до законодавства, як це вже зроблено у Європі, де на сьогодні14 країн прийняли поняття “генерична заміна” на державному рівні.