logo

Найближча аптека:Аптека №31, Київ, просп. Науки, 4

Гаряча лінія 044 407-90-90

Затверджено новий реєстр програми “Доступні ліки”

Міністерство охорони здоров'я внесло зміни у програму “Доступні ліки” - затверджено новий реєстр, який містить нові МНН: “Лозартан” та “Глібенкламід”. Втім, хоч і обговорювалося питання суттєвого розширення програми, кількість нозологій зосталася та сама, лише на 40 позицій зросла кількість торгових назв препаратів. Цього року на програму “Доступні ліки” уряд виділив 1 млрд гривень. У столиці на разі участь у програмі беруть 73 аптечних заклади, 55 з яких — Комунального підприємства “Фармація”.


Як і минулого року, програма “Доступні ліки” пропонує доступні за ціною препарати хворим на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет ІІ типу та бронхіальну астму. Нові МНН у реєстрі лише доповнюють існуючий перелік: “Лозартан” від серцево-судинних захворювань, “Глібенкламід” від цукрового діабету.

Новий реєстр програми містить 239 препаратів, вартість яких підлягає відшкодуванню, 95 з яких — іноземного виробництва. В цілому перелік ліків з відшкодуванням зріс на 40 позицій, обсяг імпортних ліків у ньому збільшився на 19 препаратів.

Загальна кількість лікарських засобів зросла по всіх нозологіях, однак частка ліків від серцево-судинних захворювань зменшилася на 3%: 77% (184 препарати) порівняно з 80% (160 препаратів) попереднього переліку від 26 липня минулого року. Натомість відчутно зросла кількість засобів від цукрового діабету, в тому числі і за рахунок збільшення МНН: 43 препарати, що становить 18% загального обсягу (було14,5% або 29 препаратів). Кількість лікарських засобів від астми зросла до 12 (було 10), а от їх частка в загальному обсязі зменшилася до 5% (було 5,5%). У розрізі торгових назв значно більше стало лікарських засобів з діючою речовиною “Метформін” (на 10 більше) і “Симвастатин” (на 9 більше).

Стосовно вартості ліків у новому реєстрі без доплати пацієнти зможуть отримати 34 лікарські засоби, що на 1 менше, ніж пропонував попередній перелік програми. З іншого боку, кількість безоплатних імпортних ліків зросла до 9, що на 3 більше, ніж у липневому переліку. Без доплати, як і раніше, можна отримати і найдорожчий препарат реєстру “Будесонід” шведського виробництва, роздрібна ціна якого визначена на рівні 878,54 (був цей же засіб іспанського виробництва за 852,95 грн.).

Найнижча сума доплати — 9 копійок за український “Еналаприл” від гіпертонії (був вітчизняний “Аміодарон” за 1 копійку). Найбільше доведеться доплачувати хворим на бронхіальну астму за “Будесонід” виробництва Фінляндії — 311,07 грн. (був так само засіб для хворих на бронхіальну астму — ірландський “Беклометазон” з доплатою 449 грн.). Тож можна сказати, що сума найбільшої доплати за ліки, вартість яких підлягає відшкодуванню, зменшилася.

До 20 лютого включно аптеки можуть реалізовувати залишки лікарських засобів, закуплених за попереднім реєстром. Виробники, вартість лікарських засобів яких не більше ніж на 5% перевищує вартість добової дози за цим же МНН, можуть знизити оптово-відпускну ціну. Якщо таке зниження ціни матиме місце, тоді протягом 5 днів МОЗ внесе зміни в реєстр, і ці лікарські засоби будуть відшкодовуватись повністю.

Внесені Міністерством охорони здоров'я зміни стосуються виключно переліку лікарських засобів. Процедура їх відпуску не зазнала жодних змін, як незмінним лишився і розмір граничної надбавки, тому програма і надалі буде економічно не привабливою для аптек.